ROHU

Proiectul „Dezvoltarea de soluții comune pentru creșterea calității apei potabile”, acronim 4FORH2O, cod eMS ROHU 215, este implementat în cadrul Programului INTERREG V-A ROMÂNIA – UNGARIA, Axa prioritară 6 – Promovarea cooperării transfrontaliere între instituții şi cetățeni, Prioritatea de investiție 11/b Consolidarea capacității instituționale a autorităților publice și a părților interesate şi o administrație publică eficientă prin promovarea cooperării juridice şi administrative şi a cooperării între cetățeni şi instituții.

Beneficiarul principal este APA CANAL NORD VEST S.A. iar partenerii săi sunt ASOCIAȚIA INTERCOMUNITARĂ ZONA NORD VEST , COMUNA BORȘ și ALFÖLDVÍZ Regional Water Utility Services Ltd. – ALFÖLDVÍZ Zrt
Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă în intervalul 01.11.2018 – 30.04.2020, iar bugetul total este de 267.488,00 Euro, din care alocarea FEDR este de 227.364,80 Euro și cofinanțarea de 40.123,20 Euro.
Prin acest proiect cei patru parteneri și-au propus să își dezvolte capacitățile proprii, în zonele lor de activitate și de ambele părți ale frontierei, pentru a structura soluții comune în vederea asigurării unei mai bune calități a apei potabile.
Activitățile planificate se concentrează, în principal, pe achiziționarea de echipamente, și instrumente necesare pentru a crea un context modernizat și mai eficient pentru a analiza calitatea apei în timp util și pentru a putea asigura intervenția cu soluții eficiente, dacă și când este necesar.

Partenerul comunei Bors a organizat primele 2 evenimente din seria celor 4 „zile deschise”:

  • Pentru zilele de 21 și 22 noiembrie 2019, elevii de la Liceul Tehnologic Agroindustrial „Tamasi Aron” din Comuna Borș, au participat la aceste evenimente organizate la sediul primariei Comunei Bors – pe 21 noiembrie și la sediul firmei APA CANAL NORD VEST SA – Lider de proiect.
  • Elevii au vizitat sediul celor două entități, au aflat cum funcționează aceste entități, au primit informații despre proiectele implementate pe teritoriul Comunei Borș, au văzut echipamentele achiziționate prin implementarea acestui proiect și modul în care funcționează, au primit informații despre APA, despre comunitatea locală, despre posibile opțiuni de carieră, legate de specificul entităților vizitate.

Rezultate:

  • Creșterea capacității tehnice și instituționale pentru toți cei 4 parteneri implicați – prin achițzitionarea de echipamente de un inalt nivel tehnic
  • 50 de persoane instruite în utilizarea tehnologiei și echipamentelor noi achizitionate
  • 30 de tineri participanti la activități, care învață despre apă – importanța acesteia, calitatea și contextul „funcționării”, potențial pentru orientarea ulterioară în carieră
  • Un nou context pentru furnizarea de apă potabilă mai curată, de ambele părți ale graniței

Comunicat de presă